PROGRAM DIAMOND - PELUANG IBU BAPA MEMILIH

December Mega Open Day atau singkatannya DIAMOND adalah program yang diadakan buat julung-julung kalinya pada 31 Disember 2021 secara dalam talian melalui platform zoom dan juga facebook live. Tujuan program ini diadakan adalah bagi memberikan pendedahan secara umum kepada semua ibubapa dan juga pengusaha serta pendidik di tadika al Baghdadi tentang keistimewaan serta keunikkan yang ada di tadika al Baghdadi. Program ini secara tidak langsung dapat menjawab teka teki ibubapa mengapa mereka perlu daftarkan anak mereka di tadika al Baghdadi.


Antara info yang disampaikan melalui program ini adalah pengenalan mengenai al Baghdadi Group Sdn Bhd sebagai sebuah syarikat yang menyediakan pendidikan al Quran sepanjang hayat bermula daripada bayi dalam perut (pendidikan kepada ibu hamil) sehingga peringkat usia emas. Dan setiap peringkat pendidikan mempunyai silibus dan modulnya yang tersendiri. Seterusnya, program dilanjutkan dengan perkongsian tentang tadika al Baghdadi yang 50% berteraskan kepada pembelajaran al Quran dimana menekankan dua subjek utama iaitu tamhid (pengenalan huruf-huruf hijaiyyah dengan menggunakan teknik ketukan al Baghdadi) dan juga hafazan nadi al Baghdadi (hafazan surah-surah dalam juzuk amma). Di samping itu juga, tadika al baghdadi turut menyediakan silibus bagi subjek Bahasa Arab, Bahasa Inggeris, Jawi, Sains, Matematik serta Pendidikan Seni.


Diakhir program ini, terdapat penampilan istimewa iaitu wakil murid tadika al Baghdadi yang telah khatam al Quran beberapa kali untuk membacakan ayat suci al Quran al Karim dihadapan penonton secara live. Ini membuktikan bahawa objektif al Baghdadi untuk melahirkan generasi genius al Quran boleh direalisasikan dengan sokongan dan dorongan pelbagai pihak. Biiznillah..
Nak tahu lebih lanjut berkenaan tadika al Baghdadi, tonton rakaman program DIAMOND di sini
https://www.youtube.com/watch?v=4zXhrtP-WaM