PERTANDINGAN PENCARIAN QR JUNIOR HERO 2021

Qr Junior merupakan program yang dibangunkan khusus untuk Al Baghdadi Playtime Centre (APC) dengan kerjasama StudentQr. Idea ini tercetus semasa wabak covid-19 melanda Malaysia dan Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) dilaksanakan. Perkara ini sangat memberikan impak kepada institusi pendidikan termasuklah Pra Sekolah Al Quran dan Tahfiz Al Baghdadi atau lebih dikenali sebagai tadika al Baghdadi. Demi memastikan tadika al Baghdadi dapat beroperasi seperti biasa dan berjalan seiring dengan peredaran zaman, maka pelbagai aspek ditingkatkan dan dibangunkan kearah pendigitalan dari semasa ke semasa.


Dan antara program yang dibangunkan, sesuai untuk diaplikasikan di kelas secara fizikal mahupun PdPR adalah program berkonsepkan reward chart yang dikenali sebagai Qr Junior. Program ini terbukti dapat membantu untuk melahirkan pelajar yang bukan sahaja cemerlang dari segi akademik malah memiliki sahsiah yang terpuji. Penglibatan tenaga pengajar dan ibubapa sangat memberikan kesan yang positif dalam peningkatan sahsiah murid-murid. Malah program ini juga mendorong murid untuk berlumba-lumba melakukan kebaikan sekaligus menunjukkan contoh yang baik kepada rakan dan ahli keluarga.


Qr Junior mempunyai dua aplikasi khas yang boleh dimuat turun di google playstore serta apple playstore iaitu aplikasi Qr Junior Teacher dan Qr Junior Parent. Kedua-dua aplikasi ini masing-masing digunakan oleh guru dan ibubapa untuk memberikan markah kepada murid setiap kali mereka melakukan perkara baik. Ibubapa juga sangat berpuas hati kerana dapat melihat serta memantau perkembangan pendidikan serta sahsiah anak-anak setiap hari hanya melalui apps.


Pertandingan Pencarian Qr Junior Hero 2021 diadakan adalah bagi memberikan suntikan semangat kepada pelajar untuk lebih suka melakukan kebaikan dan berperlakuan baik. Sebanyak 24 centre daripada seluruh negeri telah terpilih untuk menyertai pertandingan ini dan seramai 72 orang murid diumumkan sebagai pemenang mewakili tadika al Baghdadi masing-masing dan hanya 1 murid sahaja yang merangkul gelaran juara. Nak tahu siapakah pemenang-pemenangnya? Boleh saksikan videonya di pautan ini https://www.youtube.com/watch?v=a9RL6MuL0Ik